Skip to content
logo
Водне поло в Україні    Наша адреса: waterpolo@i.ua
 
Росія
     Окупант !!!

 

 

 

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Главная arrow Соревнования arrow Кубок Украины (Мужчины) arrow ПЕРШИЙ СУПЕРКУБОК УКРАЇНИ З ВОДНОГО ПОЛО СЕРЕД ЧОЛОВІКІВ: FAIR PLAY ЧИ БІЙ БЕЗ ПРАВИЛ?
ПЕРШИЙ СУПЕРКУБОК УКРАЇНИ З ВОДНОГО ПОЛО СЕРЕД ЧОЛОВІКІВ: FAIR PLAY ЧИ БІЙ БЕЗ ПРАВИЛ? Версия для печати Отправить на e-mail
17.12.2016
image_1_superkubok.jpg

10 грудня 2016 року в Києві відбувся перший Суперкубок України  з водного поло серед чоловіків. Нагадаємо, що за історичний трофей боролися харківський «Слобожанець» (чемпіон України) і львівське «Динамо» (володар Кубка України-2016). У напруженій боротьбі Суперкубок України здобуло львівське «Динамо». Основний час гри закінчився внічию - 6:6, серія пенальті (п'ять кидків) переможця так само не визначила - 4:4. І тільки у додатковій серії пенальті (до першого незабитого голу) перемогу здобули львів'яни, закінчивши гру з загальним рахунком 12:11 (6:5 по пенальті).

 

Так, українське водне поло порадувало започаткуванням нових змагань, а також цікавою, яскравою грою двох команд на Суперкубку. Але, на жаль, крім позитивних фактів дебютний Суперкубок запам'ятається і негативно. Він пройшов з грубим порушенням правил! І якби тренер харківського «Слобожанця» вчасно зорієнтувався і подав протест, він міг би домогтися анулювання результату матчу. Не хочеться псувати свято львівській команді, але цей факт оминути не можна.

Головний тренер «Слобожанця» Сергій Колточихін: «Вітаю львівську команду, хлопці проявили характер і зуміли переломити хід матчу, який в перших періодах складався на нашу користь. Але мушу зазначити - були порушені правила. Ватерполіст, який починає гру під певним номером, ні за яких обставин не має права закінчувати її під іншим номером. Так сталося у львівській команді: їх гравець почав під десятим номером, а після того, як його шапочка потонула в басейні, він надів чотирнадцятий номер і продовжив грати (а під цим номером на шикуванні був оголошений інший учасник - Олексій Шведов як граючий тренер). Це суворо заборонено правилами! На такі випадки львівська команда повинна подбати про запасний комплект шапочок, а якщо такого немає, то зняти цього ватерполіста з гри. Наш капітан Віталій Петров на великій перерві після другого періоду підплив до суддівського столика з протестом щодо цієї ситуації, але отримав відповідь: «Так можна».

Недотримання цього правила безумовно вплинуло на матч - адже при справедливому видаленні львівського ватерполіста гра могла б розгортатися за іншим сценарієм.

І другий момент ... Коли на виконання п'ятого пенальті вийшов гравець «Слобожанця», практично одночасно пролунали свистки двох суддів. А суддя на лінії, який виставляв воротаря, повинен був керувати лише голосом і руками, але не мав права свистіти. Практично одночасно пролунав і свисток другого судді - на виконання кидка. І це, звичайно, дезорієнтувало нашого гравця - він завчасно взяв м'яч в руки і пенальті був скасований. Це також вплинуло на результат матчу, адже при реалізації пенальті, перемога була б наша.

Ще раз хочу привітати Львів, звичайно, хлопці в цій ситуації не винні, але ж правил потрібно дотримуватися».

Другий тренер команди Сергій Столяров додав: «Хочеться подякувати керівництву «Динамо» за організацію телетрансляції Суперкубка - це дуже сприяє популяризації нашого виду спорту. Тільки шкода, що одночасно з красивою напруженою грою між двома найсильнішими українськими командами, вся країна побачила в прямому ефірі і те, як просто і безкарно можна грубо порушувати правила».

Не залишилися осторонь теми і відомі ватерпольні діячі. Зокрема, в соцмережі Facebook свої думки з цього приводу висловили віце-президент Федерації водного поло України Олександр Євтушок і відомий ватерполіст, уродженець Львова, призер Олімпійських ігор Дмитро Стратан.

Олександр Євтушок прокоментував так: «Заміна шапочки - грубе порушення суддів в полі, головного судді та делегата гри. За правилами команда зобов'язана мати запасний комплект. Номер мінятися не може».

Дмитро Стратан в не пробитті пенальті більше бачить провину гравця, але помилки суддів також визнає: «Що стосується пенальті, якщо беруть участь два судді в процесі, то свисток і відмашку рукою дає тільки один, той який стоїть на 5-метровій лінії, а той, який стежить за воротарем, тільки піднімає руку. Але ніякої упередженості! Щодо пенальті - помилка гравця однозначно! Не візьми він м'яч в руку і все!

На рахунок шапочки ... Гравець не мав права виступати під іншим номером! Але я не думаю, що це варто обговорювати! Просто помилка команди Львова (не було комплекту, на майбутнє буде уроком) і, звичайно, делегата! Але упередженості я не бачу».

Але навряд чи для «Слобожанця» стане втіхою те, що судді, швидше за все, несвідомо пішли на порушення правил. Адже за умови дотримання всіх правил матч, з великою ймовірністю, міг закінчитися на користь «Слобожанця» ... Програй харків'яни в чесній грі - питань не було б, а ось в цьому випадку залишилися відчуття обманутості і несправедливості.

А як же Fair Play ?! Адже стократ солодша перемога, здобута в благородній чесній боротьбі!

Підготувала Наталія Васьо

Фото Олександр Осіпов

wpkh.jimdo.com/

Последнее обновление ( 17.12.2016 )