Skip to content
logo
Водне поло в Україні    Наша адреса: waterpolo@i.ua
 
 
КРИМ
це УКРАЇНА
 
 
 
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Главная arrow Iнтерв'ю arrow Валерій Завізіон: Працюємо з перспективою на Олімпіаду-2020
Валерій Завізіон: Працюємо з перспективою на Олімпіаду-2020 Версия для печати Отправить на e-mail
18.04.2013

zavizion.jpg Не так давно ватерпольна збірна України отримала нового головного тренера. Ним став колишній гравець, тренер та арбітр Валерій Завізіон. Перед новим керманичем головної команди країни поставлене непросте завдання – зробити усе можливе, аби вивести збірну України на літню Олімпіаду-2020. Про це та інше Валерій Завізіон розповів кореспонденту Вголосу.

Валерію Михайловичу, чи довго думали над пропозицією очолити збірну України?

Приблизно місяць. Порадився з людьми і прийняв рішення. Пропозиція була збоку федерації водного поло України.

Які головні завдання поставили перед Вами?

По-перше, омолодити команду і зробити це якомога швидше. Звісно, це робиться не зразу, але таке завдання є. Окрім того, постаратися вивести команду на Олімпіаду, що пройде у 2020-ому році. На жаль, потрапити на літню Олімпійські Ігри, що пройдуть в Ріо-де-Жанейро у 2016-ому році, поки для нас нереально. Якщо говорити про 2020-ий рік, то, думаю, що це можливо. Туди уже повинні потрапляти гравці 1995-97 років народження. Це повинен бути кістяк нашої команди.

Ви очолили збірну України з великим прицілом на майбутнє?

Так. Тепер змушений слідкувати за молодіжними змаганнями, дивитися за перспективною молоддю, працювати з їхніми тренерами. Нещодавно у нас був збір в Дніпродзержинську, де я зіткнувся з проблемою, коли довелося пояснювати гравцям те, що вони повинні були знати уже давно. Певні речі вони раніше не розглядали взагалі.

Розкажіть детальніше про збір в Дніпродзержинську. Над чим працювали і хто був запрошений до збірної?

Було четверо гравців львівського «Динамо», семеро з маріупольського «Іллічівця», по одному гравцю з академії Олексія Баркалова, харківських «Слобожанця» та ХПІ, двоє одеситів та один гравець з Києва. Загалом, зборами я задоволений, адже хлопці непогано попрацювали. Чимало з них втомилися після них, адже ми проводили по два тренування в день. Багато працювали над технікою, ігровими вправами, над розіграшем зайвого гравця, а також награвали певні комбінації. На зборах було 19 людей, з яких мені потрібно буде відібрати 13 кращих.

Як проявили себе гравці «Динамо»?

Мені сподобався Дмитро Алексєєв. Він – перспективний хлопець. На воді Дмитро в міру наглий, що мені імпонує. У нього немає авторитетів. Це хороша якість. Дмитро Завадовський на зборах трохи хворів, мав проблеми з вухами. Останні дні він у воду не заходив, а працював за індивідуальною програмою.

Сергій Грішин і Юрій Бегень працювали на повну. Від них навіть такого не очікував. До львівян жодних претензій не було.

Чи є можливість запросити до збірної легіонерів, які грають за кордоном?

На перший відбірний тур до Словенії запросити їх не можу, оскільки в певний період вони не потрапили у відповідні списки, які заповнювали ще в минулому році. Словом, усе складно і заплутано. Я б хотів, що за збірну грав Дмитро Лавришинець, але на даний час його заявити не можу. Утім, на це питання не закриваю очі – піду до керівництва з метою допомоги. Потрібно ці списки доповнити або внести певні корективи.

З Ваших слів зрозуміло, що двері у збірну наразі відчинені для усіх…

Я про це говорив неодноразово. У мене немає такого, що в когось є якісь переваги над іншим, чи хтось є моїм улюбленцем. Я не звязаний з жодним клубом, то у мене немає амбіцій когось притягувати з певної команди.

Перейдемо до відбірних матчів на чемпіонат Європи. Чи є уже точні дати ігор першого туру у Словенії?   

Так. З 30 травня по 2 червня ігри пройдуть у місті Крань. Перед цим у Львові пройде останній тур чемпіонату України за 1-4 місце. Він, швидше за все, відбудеться з 25 по 27 травня. Другий відбірний тур на чемпіонат Європи пройде у липні, а третій – у листопаді. Куди ми поїдемо, наразі невідомо. Справа в тому, що країна, яка приймає матчі, повинна за власний кошт забезпечити проживання та харчування усіх команд. Через це багато хто відмовляється бути господарем.

Як збірна готуватиметься до перших відбірних матчів?

Збори будуть точно, однак багато чого залежить від того, звідки ми будемо летіти у Словенію. Можливо, зробимо збори у Маріуполі, можливо у Львові. Не виключений варіант з Дніпродзержинськом.

Коли оголосите список 13-ти гравців, що поїдуть до Словенії?

Наприкінці зборів, за кілька днів до вильоту.  

Валерію Михайловичу, кілька слів про чемпіонат України. За що реально поборотися на відбірних матчах гравцям, які представляють лише нашу першість?

Можна поборотися за вихід до фінальної частини. У нашій підгрупі основними суперниками будуть французи, словени та білоруси. Щодо нашого чемпіонату, то він не особливо змінився. Є еліта, яка між собою розігрує 1-3 місце.

Цього року на найвищому рівні дебютувала львівська команда «УФК-Динамо-2»…

Вона прикрасила наш чемпіонат. На мою думку, наступного року вони будуть у четвірці кращих в Україні. В другій львівській команді є хороша молодь, а саме Федоришин, Шульженко, Цвіркун. Вони уже зараз можуть спокійно переходити в першу команду.

Розмовляв Богдан Пастернак, Вголос

Последнее обновление ( 26.04.2013 )