Skip to content
logo
Водне поло в Україні    Наша адреса: waterpolo@i.ua
 
Крим Донбас, це
  УКРАЇНА

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Главная arrow Iнтерв'ю arrow Георгій Махарадзе: В Одесі водне поло нікому не цікаве
Георгій Махарадзе: В Одесі водне поло нікому не цікаве Версия для печати Отправить на e-mail
15.11.2012
 maharadze2.jpg    Хоч і в чемпіонаті України з водного поло грає дев’ять команд, однак цей показник кількості учасників не є максимальним. Ще перед першим туром у Дніпродзержинську було багато чуток і розмов про те, що нібито команда з Одеси нарешті візьме довгоочікуваний старт у національній першості. Команда Георгія Махарадзе могла б стати десятою командою у чемпіонаті і не на жарт закрутити інтригу у середині та внизу турнірної таблиці. Утім, ватерпольні надії одеситів відклалися як мінімум до нового сезону. Про це та інше – в ексклюзивному інтерв’ю з головним тренером команди Георгієм Махарадзе.  

Георгію, чому команда з Одеси не грає на найвищому рівні у чемпіонаті України?

Причина банальна – фінансова. У нас немає грошей, аби їздити на тури. Утім, цю проблему ми вирішували по-іншому. Три роки уже стараємось потрапити до вищої ліги, однак кожного року через певні проблеми нам не вдається це зробити. В Одесі є можливість проводити маленькі тури, коли змагаються між собою чотири команди. Утім, було б це можливо, коли в чемпіонаті грали б вісім команд. Приймати тури вдома для нас було б дешевше. Якби ми хоча б на себе взяли три тури, нам довелося б їхати на один чи два тури на виїзд. Тоді участь у чемпіонату України для нас була б реальною. На ці виїзди я б вклав навіть власні кошти. Раніше якісь кошти на виїзди виділялися, а тепер, на жаль, ні. Це і є головна причина чому не бачите нас у вищій лізі. 

 

Ректор морської академії Михайло Міюсов каже нам, що грошей немає, а басейном користуйтесь на здоров’я. Скажу, що немає проблем зіграти там 3-4 матчі в день.  Звісно, гроші це важливо, однак у нас є інша проблема. Місто не зацікавлене у тому, аби зробити команду вищої ліги з водного поло. Ми не просимо зарплат, форми, а просимо тільки те, аби ми могли їздити на виїзди.

 

На внесок тисячу доларів я уже грошей назбирав. Якщо їдемо на тур у юнацьких змаганнях, стараюся там економити, аби щось відкласти на вищу лігу. Минулого року ми якраз через внесок не грали, однак цього року немає грошей на виїзди.

 

Звісно, навіть коли тур проводиш вдома, є певні витрати. Але я готовий на це закрити очі, і за все заплатити сам. Розумію, що нашим гравцям потрібні такі матчі, і знаю, що їм треба на когось рівнятися. Тоді б робота пішла зовсім іншим шляхом.

 

Чи вдається Вам особисто поспілкуватися з керівниками міста і попросити у них допомогу?

Дзвоню їм, пишу листи. Інколи вони приходять до басейну і просять, щоб ми зробили турнір на честь міського голови міста. Кажуть, що куплять нам медалі і грамоти (сміється). Але ми не хочемо тих копійок, а хочемо зробити хороший клуб. Були люди, які пропонували свою допомогу, однак вони швидко зникали. Зараз з цим важко. Проблема в тому, що у нас ніхто не хоче нічого розвивати. Такий вид спорту як водне поло нікому не цікавий. Та й, мабуть, не тільки водне поло. Хочу, що чиновники подумали і зрозуміли, що наші діти ходять не по вулиці і їм потрібно майбутнє.

 

Зважаючи на відсутність проблем з басейном, чи є у Ваших планах організація певного всеукраїнського турніру, на який би запросили лідерів водного поло в Україні. Все-таки практика та досвід підопічним необхідна…

Думали про це. Це непогано, однак це також буде усе пов’язано з витратами. Наразі немає людини, яка б цим зайнялася. В принципі, це реально, однак складно. Звісно, головніше було б брати участь у чемпіонаті України.  

 

Якщо б Одеса грала у вищій лізі, за які місця команда була б спроможною боротися?

Через три роки потрапили б у четвірку. Я це гарантую. Щодо нашого чемпіонату, то скажу, що піднявся рівень львівського «Динамо». Погано, що пропала команда БМК. Без неї три команди за чемпіонство боротися не можуть. Команда з Севастополя уже не є конкурентноспроможною, «Слобажанець» - це не БМК. Вважаю перспективною команду ватерпольну акамедію імені Олексія Баркалова. Думаю, у харків’ян хороше майбутнє.

    

Чи не деградують Ваші гравці, не граючи у чемпіонаті України?

Деградують. Вони приходять в басейн і тренуються через те, що я змушую їх це робити. Я їм кожного року обіцяю, що будуть грати у вищій лізі. Хоч на сьогоднішній день уже появилася якась перспектива, однак до цього ми уже втратили багато хороших поколінь. Тішить те, що наш вихованець Іван Нагаєв грає у збірній Росії. Також двоє гравців з Одеси поїхали грати за академію імені Олексія Баркалова. 

 

І на останок, чи є у Вас надія, що наступного року Одеса таки буде грати у вищій лізі чемпіонату України?

Так. Буду старатися. Надіюся, що хтось прочитає це інтерв’ю і підставить нам плече. Якщо це станеться, я обов’язково Вам про це повідомлю (сміється).

 

Богдан Пастернак,  для   www.waterpolo.org.ua

 

Последнее обновление ( 13.12.2012 )