Skip to content
logo
Водне поло в Україні    Наша адреса: waterpolo@i.ua
 
Крим Донбас, це
  УКРАЇНА

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Главная arrow Новости arrow БЕЛЕНЮК ВИГАНЬБИВ БУБКУ ТА ПРИСОРОМИВ ГУТЦАЙТА
БЕЛЕНЮК ВИГАНЬБИВ БУБКУ ТА ПРИСОРОМИВ ГУТЦАЙТА Версия для печати Отправить на e-mail
08.04.2022
photo_2022-04-07_10-21-56.jpg

Війна на поріг нашого, українського дому, брудним російським окупантським чоботом перетнула ще вісім років тому 2014-го з анексією Криму та окупацією окремих районів Донецької та Луганської областей. Внаслідок чого виникли так звані квазіутворення ДНР та ЛНР.


Тоді, 8 років тому, багато українців, зазвичай тих областей, які віддалені від зони проведення бойових дій АТО/ООС, а насправді неоголошеної війни та експансії росії, намагалися "вдавати" що це десь там, далеко на Донбасі. І тільки час од часу Іловайський і Дебальцівські котли сколихували громадськість від сну...

Українські спортсмени різних видів спорту - не виняток із правил. Були такі, як то, футболісти Роман Зозуля, Мирон Маркевич, Артем Федецький, Сергій Ребров, Олег Лужний, які їздили до наших захисників у зону АТО на передову всіляко підтримували і словом і ділом. Чи, скажімо, тенісист Сергій Стаховський, який ще тоді, 8 років тому, чітко окреслив свою громадянську позицію, називаючи те, що відбувається своїми іменами.


З іншого боку не бракувало й таких спортовців, які ховалися за висловами, мовляв, "спорт поза політикою", або ж "я аполітичний та не цікавлюся політикою" вирушали в гонитві за "довгим рублем" у росію. У країну, яка вже тоді показала свій хижацький вискал щодо України. Вирушали і виступали за тамтешні футбольні, гандбольні, баскетбольні, волейбольні, футзальні, хокейні клуби, як буцімто війни на теренах Донбасу не існує і вони нічого про це не чули.


Окремі й по сей день там гниють, заробляючи кроваві російські гроші та вдаючи, що вони з іншої планети та нічого не розуміють - футболісти Анатолій Тимощук, Іван Ордець. Окремі - прозріли. Скажімо, опальний футболіст Сєлєзньов, уродженець вже тоді окупованої Макіївки, що в Донецькій області, заявляв, що поїхав у розпал окупації Донбасу російськими військами в росію, бо "спорт поза політикою" та "потрібно годувати сім'ю". Зараз, щоправда, Сєлєзньов вже змінив свою риторику, після того, як путінська Росія почала бомбардувати та робити звірства не лише на теренах Донбасу, а й загалом по всій Україні. І таких горе-спортсменів та, що найприкріше українських чиновників від спорту різних рангів хоч греблю гати.


Один із таких чиновників - не будь-хто, а сам Міністр спорту України Вадим Гутцайт. Він ще не так давно, коли на кордонах з Україною зі сторони росії та білорусі концентрувалася тьма-тьмуща російської військової техніки та особового військового складу, заявляв, що "спорт поза політикою". Навіть допис на цей темат в одній із соцмереж виклав. Датується цей допис 9-им вереснем 2021 року.


Учора народний депутат України та Олімпійський чемпіон Ігор 2020 в Токіо з греко-римської боротьби, Жан Беленюк привітав міністра спорту України Вадима Гутцайта, який нарешті визнав, що спорт є елементом політики. Інтерв’ю Гутцайта з’явилося на Youtube у публічному доступі 3 квітня.


"Як говорив Вінстон Черчілль: "Тільки дУрні ніколи не змінюють своєї точки зору"! Тут можу лише привітати Вадима Марковича. Щиро радію, що міністр спорту дійшов цього усвідомлення, адже міністерство впроваджує політику держави у цій сфері", - написав Беленюк на своїй сторінці у facebook.


Також Олімпійський чемпіон Токіо погоджується з поляками, які запропонували викинути росію з Міжнародного олімпійського комітету (МОК). Водночас, Беленюк здивований, чому ця ініціатива йде від поляків, а не від України. Адже ж росія напала передовсім на Україну, а не на Польщу! Чому мовчать українські спортивні керманичі вищих ешелонів?!


"Це більш радикальна міра, аніж просто заборонити російським спортсменам брати участь у змаганнях. І я не можу зрозуміти, чому такі міри пропонують поляки, а не Україна. По ідеї, наша країна повинна бути головним ініціатором подібних пропозицій.


Я не знаю, яка позиція у Національного олімпійського комітету України. Де вона? Повинна бути жорстка, публічна позиція! Ніхто не повинен відсиджуватися і чекати, в яку сторону переважать шальки терезів", - чітко окреслив свою позицію з цього питання Жан Беленюк.


Також Беленюк вважає, що росію треба ізолювати від цивілізованого світу якомога швидше. Вона має бути забанена і не знати, що таке міжнародні змагання. І з цим важко не погодитися, панове. Та, на жаль, голова НОК України Сергій Бубка, напевно, цього не розуміє?! А, може, Сергій Назарович й далі товктиме мантру про "спорт поза політикою"?!


Хоча, за інформацією, з наших джерел, про що ми вже писали раніше, Бубка зник із українських радарів. І майже на все, що спромігся, за понад 40 днів повномасштабної війни, це на недолуге відеозвернення на восьмий день війни, невідомо звідки. Та й то назвавши війну "БІДОЮ"(!). Подейкують, що із Монако, адже там володіє певною нерухомістю. На таку реакцію Беленюк відреагував миттєво написавши у коментарі:" Дякую за звернення! Краще пізно, ніж ніколи. Звісно, вибачаюся, та у "біди" є конкретна назва - армія російської федерації, що бомбардує українські міста та вбиває українців, у тім числі й спортсменів"!


Тим часом, на відміну від Бубки та Гутцайта, Беленюк в пух і в прах пройшовся по російських спортсменах, чітко окресливши своє бачення.


"Враховуючи, як себе поводять російські спортсмени, то їх треба забанити всюди. У них дві позиції - або відмовчуються, нічого не коментуючи, або ж вони цілком інтегровані в пропаганду росії. Їх водять по мітингах, як стадо баранів. Стоять біля путіна, аплодують, тим самим схвалюючи ту політику, яку веде Кремль стосовно нашої країни", - прокоментував Жан Беленюк.


Також свою чітку позицію щодо "спорту поза політикою" окреслила Ольга Саладуха.


"Міністр спорту Польщі Каміл Бортнічук публічно закликав Міжнародний олімпійський комітет та усі спортивні федерації виключити зі свого складу росію до закінчення війни в Україні та до компенсації нею завданих збитків.


На жаль, ця слушна та своєчасна ініціатива вийшла не від НОК України та Міністерства молоді та спорту України, які мали б бути в авангарді боротьби з агресором.


Але ніколи не пізно підключитися та через усі доступні канали комунікації донести її до керівництва міжнародним олімпійським рухом. Треба чесно сказати, що вона не зустріне одностайної підтримки. Але в наших силах наполягати, доводити свою правоту, демонструвати факти воєнних злочинів росіян в Україні. Те що робить агресор несумісне зі спортивними принципами. Вбивцям, катам та садистам не місце в міжнародному спорті.


Й ми доб’ємося свого. Але для початку потрібна чітка позиція українських посадовців, які курують спорт. Польща багато зробила для України, але вона не зможе за нас виступати ініціатором остаточного вигнання росії зі світового спортивного співтовариства. Це мусимо робити ми самі, а спортсмени різних країн світу нас обов’язково підтримають, як це вже було неодноразово.


Спорт без росії, спорт без крові, спорт без насильства – таким є наше гасло сьогодні й ми від нього не відступимося",– написала депутат Верховної Ради України та колишня легкоатлетка Ольга Саладуха.


Замість епілогу. Як бачимо, товариство, що спорт ніколи не був і не буде поза політикою. А хто це стверджує, то, або повний дурень, або лицемір. Принаймні, добре, що окремі спортивні функціонери та спортсмени почали прозрівати і забувати про цю зачовгану до дірок мантру...

Слава Україні! Обов'язково переможемо!


Мстислав Коцький-Боб'як, спеціально для Kamp-Sport


Последнее обновление ( 09.04.2022 )