Skip to content
logo
Водне поло в Україні    Наша адреса: waterpolo@i.ua
 
Єдина  Країна
Единая Страна
Це Україна
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Главная
Валерій Завізіон: «У Стамбулі будемо робити ставку на атаку» Версия для печати Отправить на e-mail
01.03.2018
zavizion280218.jpgУ суботу, 3-го березня, у Стамбулі, на водному майданчику ENKA Swimming Pool о 17:00 за київським часом розпочнеться матч у відповідь плей-оф чемпіонату Європи 2018 року з водного поло серед чоловіків між національними збірними командами України та Туреччини. На чи не головний матч року «синьо-жовті» вилітають із Запоріжжя в обідню пору першого календарного дня весни. А напередодні головний тренер збірної України Валерій Завізіон відповів на питання прес-служби ВК «Динамо» Львів.

– Перед першою грою плей-оф у Харкові я казав, що добре було б її виграти з хорошою перевагою, аби мати солідний запас міцності перед матчем у відповідь в Стамбулі. На жаль, не склалося – лише нічия 8:8. Коли говорити про ту гру загалом, то вона у мене залишила двояке враження. З одної сторони, ми дуже невдало розпочали і могло бути зовсім зле. А з іншої, команда показала характер, не опустила рук і навіть могла виграти. Та забракло, на мою думку, досвіду, що й не дивно. Адже ми за увесь минулий рік провели тільки три міжнародних матчі. А ті ж турки грали і в фінальній частині континентальної першості, змагалися вони й у Світовій лізі. Та й до матчів проти нас турки готувалися через спільні збори з угорцями, грали на кількох міжнародних турнірах з представницьким складом учасників. Нам про подібне навіть мріяти не доводиться.

– Все ж, причина провалу у першій чверті і той факт, що не вдалося вирвати перемогу в четвертому періоді, це проблеми психології чи щось інше?

– Одної конкретної причини в подібних випадках не буває. Це комплекс причин – тут і психологія, і майстерність, і втома, і брак досвіду. Наприклад, в кінці ми мали забивати, але Джура з двох метрів не забив. Та й з реалізацією зайвого у нас нічого не виходило. Тому на зборах у Кам’янському ми багато працювали над цим компонентом гри. Зокрема, дещо поміняли розстановку гравців, але самі розумієте, за п’ять днів щось суттєво змінити не так просто.

– За рахунок чого вдалося переломити хід гри у Харкові, коли перший період ми програли 0:3?

– Почали влучати у ворота і потроху ситуація стала виправлятися. При усіх проблемах, тішить, що у нас є колектив однодумців. У чемпіонаті Суперліги львів’яни та харків’яни – непримиримі суперники, але у збірній з психологічним мікрокліматом усе гаразд. Звісно, проблеми з командною грою є, але нікому не можу дорікнути в бажанні чи недостатній самовіддачі.

– Як ви оціните рівень гри окремих гравців, зокрема, кого можете виділити в кращу сторону?

– Водне поло – командна гра, тому тут один гравець не може витягнути матч. Не скажу, що ми зіграли погано, але й далеко не розкрили увесь свій потенціал. Все ж ми надто рідко проводимо збори, а про мізерну кількість зіграних матчів я вже говорив. Наша збірна сформована з гравців двох команд – львівського «Динамо» і збірної Харківщини. Грають вони в різне водне поло та й підготовка у них триває по-різному. А за такий короткий період зборів дуже важко привести збірну команду до спільного знаменника, щось награти. Що ж до вашого питання, то виділю Апостола – я чекав від нього результативної гри і він три голи забив. Однак і до нього в мене є претензії. Його вистачило на неповних три періоди, а далі він підсів і це тут же позначилося на точності кидків…

– Перед грою у відповідь в Стамбулі українських вболівальників, звичайно, цікавить питання змін у складі збірної. І коли вони є, то які причини до них призвели.

– Одразу скажу, що всі хлопці здорові. Тим не менше, дві заміни ми зробили, але з різних причин. Кирило Наволоков, на жаль, нас розчарував – зіграв далеко не на тому рівні, який ми сподівалися побачити. Він не готовий на даному етапі грати в таких серйозних іграх. Користі від нього було дуже мало і при цьому він припускався помилок на рівному місці. Зокрема, заробляв абсолютно невиправдані фоли. Зовсім інша ситуація з Романом Грищуком. До цього гравця в мене немає жодних претензій, особливо коли порівнювати його рівень зараз і восени – тоді він грав значно слабше. Але Роман – чистий захисник, а ми хочемо в Стамбулі зробити ставку на атаку. Тому й вирішили замість Наволокова та Грищука взяти Артура Однолєткова і Владислава Орлова. Так, це не гравці основного складу, але ми віримо, що вийти на заміну й підсилити гру в окремих епізодах їм до снаги. До того ж Орлов шульга, а турки його не бачили в грі – сподіваюся, нам це допоможе.

– Грати нам доведеться за шаленої підтримки трибунами турецької команди.

– Ми про це знаємо – це ж Туреччина. До речі, трансляцію матчу з Харкова дивилося у два з половиною рази більше турецьких вболівальників, ніж українських. Думаю, це багато про що говорить. Але ми готові до того, що нам доведеться протистояти не лише команді суперника, а й тиску місцевих вболівальників.

– А певних симпатій до збірної Туреччини зі сторони арбітрів матчу не боїтеся?

– У Харкові в мене не було жодних претензій до арбітрів. Наприклад, пенальті, який вони призначили в наші ворота, був стовідсотковим. Судді відпрацювали в тій грі дуже кваліфіковано. Сподіваюся на аналогічний арбітраж і в Стамбулі. Зрештою, за діями суддів буде пильно стежити делегат континентальної федерації. Тож навряд чи вони захочуть себе скомпрометувати неадекватними рішеннями. Вірю, що усе вирішуватиметься безпосередньо на водному майданчику, а не довкола нього. Тому все в наших руках – треба гнути свою лінію, максимально бути сконцентрованими з першої до останньої секунди і використати свої шанси. Лише за цих умов ми зможемо здобути путівку до Барселони.

PSСклад збірної України на матч у відповідь в Стамбулі:

воротарі: № 1. Віталій Петров (капітан), 13. Костянтин Нікольський;

польові гравці: 2. Орест Джура, 3. Юрій Мамєтьєв, 4. Максим Ратков, 5. Олександр Дядюра, 6. Олександр Єрмаков, 7. Микита Апостол, 8. Олександр Абрамов, 9. Владислав Бабаєнко, 10. Денис Гусаков, 11. Артур Однолєтков, 12. Владислав Орлов.

Тренери – Валерій Завізіон, Олександр Євтушок.

Прес-служба ВК «Динамо» Львів

Последнее обновление ( 01.03.2018 )