Skip to content
logo
Водне поло в Україні    Наша адреса: waterpolo@i.ua
 
No to Racism
No to Rashyzm
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Главная
Динамо Львів увійшов в історію спорту, як перший володар Суперкубку України Версия для печати Отправить на e-mail
23.12.2016
statia_superkubok_dynamo.jpg

Суперкубок України по водному поло 10-го грудня привезли львівські тріумфатори водного поло. Сьогодні водне поло стало одним з найпопулярніших видів спорту не тільки в рідному місті чемпіонів, а й по всій країні. Глядачі багаточислених телеканалів,  таких, як – Спорт 1, Xsport, НТА, ЗІК,  1-й Західний можуть спостерігати та вболівати за спортсменів.

Водне поло — більше, ніж спорт. Це стиль життя, це насамперед клуб людей за інтересами, коли спортсмени дбають про здоровий спосіб життя і щасливе майбутнє. У Львові водне поло має понад сторічну історію, а провідна команда вотерполістів “Динамо” – 67-и річну історію. У далекому 1949 році ентуазіаcт плавання Матвій Аврамович Кофнер почав навчати водному поло підлітків. І вже через кілька років львівська юнацька команда стала однією з найкращих в Україні. Із неї вийшло чимало ватерполістів, які згодом грали за «Динамо» – вотерпольну команду. У своєму дебютному сезоні 1949 року львівське «Динамо» фінішувало за ленінградським «Зенітом». У другій групі чемпіонату команда вотерполістів посіла дев’яте місце серед 15 команд.

Команда «Динамо» двічі ставала фіналістом Кубка Радянського Союзу. За часів незалежності України водне поло переживало злети і втрати (кадрові, фінансові проблеми). У 1995 році команда під керівництвом Юрія Гайдаєнка вперше у своїй історії виграла чемпіонат України. У цьому році головним тренером клубу став Ігор Зінкевич.

У 2001 році ватерполісти «Динамо» у Севастополі вперше у своїй новітній історії виловили Кубок України. Вотерпольний клуб неодноразово переживав складні фінансові часи. За словами головного тренера Ігоря Зінкевича, головне в цей час було зберегти команду у Львові. Ще одне вагоме досягнення львівських «динамівців» у складні часи – перемога у Кубку України 2007 року.

Processed with VSCO with a4 preset

У 2012 році президентом «Динамо» став Олександр Свіщов. За часів правління Олександра Свіщова водне поло у Львові отримало “друге дихання”. Львівські вболівальники після багаторічної перерви, побачили справжні змагання чоловіків у царстві Посейдона. У цьому році гравці «Динамо» у Львові виграли Кубок України, а вже наступного року здобули золоті медалі. У 2014 та 2015 році ватерполісти «Динамо» зуміли оформити золотий дубль. Команда двічі поспіль вигравала і національний чемпіонат, і Кубок України. У 2013 році був започаткований престижний міжнародний турнір «Кубок Карпат», участь у якому взяли збірні України, Молдови, Польщі та Словаччини. У дебютному турнірі, який пройшов у чотири тури, перемогу святкували словаки, а у другому «Кубку Карпат» найкращою стала збірна України, кістяк якої склали гравці львівського «Динамо».

“Клуб «Динамо» неодноразово ставав чемпіоном України, володарем Кубка України, переможцем та призером престижних міжнародних турнірів, – розповів Олександр Свіщов. – Львів поступово став одним з найбільших центрів водного поло в Україні і не тільки серед професійних команд. Відкриття нових ватерпольних шкіл, популяризація здорового способу життя серед дітей, заохочення їх плавати та грати у водне поло робило, робить та буде робити нашу молодь здоровішою, а наш клуб успішнішим.  Серед успіхів нашої роботи можна відзначити створення чемпіонату Львівщини серед юнаків. Вважаю, що перший чемпіонат нам вдався і залишив про себе позитивні відгуки”.

Віталій Свіщов

22-річний вотерполіст, депутат Львівської міської ради Віталій Свіщов  займається цим видом спорту з десяти років. З 12 років бере участь у змаганнях з водного поло. Віталій каже, гра з м’ячем в басейні його настільки “затягнула”, що цим займається навіть тепер. І це попри напружений робочий графік, зараз Віталій працює депутатом, готується до засідань комісій, сесій. Тренується у басейні “Динамо”, як мінімум тричі на тиждень, а його вотерпольна команда — щодня, а у вівторок і четвер — двічі на день. “Зараз не покидаю тренування, активно беру участь у змаганнях, – наголошує Віталій Свіщов. –  Дуже зайнятий депутатською роботою, іноді приходжу бодай на половину тренування. Відвідую також тренажерний зал, щоб тримати себе в формі”.

Запитую, коли водне поло у Львові буде таким елітним видом спорту, як наприклад гольф. Адже не секрет, що останніми роками у роль вотерполістів вживаються відомі люди Львова. Серед них такі депутати — Петро Адамик, Валерій Веремчук, Андрій Рікота, Маркіян Лопачак та кілька депутатів від “Самопомочі”.

“У Чемпіонаті України вищої ліги грають близько шести команд, а у чемпіонаті Львівської області — вісім дитячих команд, – відповів Віталій Свіщов. – Бачите різницю! На Львівщині на дві команди більше, ніж на загальноукраїнському рівні. Останніми роками водне поло відвідують багато школярів. Їм сподобалася гра, продовжують брати у свої лави своїх друзів.

Влітку цього року між депутатами та журналістами навіть організували турнір-поєдинок з водного поло. І хоча перемогла депутатська команда, але в кінцевому результаті поєдинок визнали дружнім. Це була не просто гра, це була соціально-спортивна акція, яка мала прищепити любов молоді до водного поло, здорового способу життя та фізичного виховання.

“Водне поло на Львівщині розвивається, нас підтримує місто та область, – розповідає Віталій Свіщов. – Хочу, щоб розвивалася набагато краще. Зараз 

До речі, вотерполісти мають проект реконструкції басейну “Динамо”. Ціна питання – 49,7 мільйона гривень. Басейн буде мати обладнання для підігріву води, сучасні системи очистки та фільтрації.ця галузь — у задовільному стані. Насамперед хочеться більшого басейну для тренувань. Наприклад, тренуємося у невеличкому. Потрібно дві-три гри провести на великій воді, щоб звикнути. Якщо буде великий басейн — то буде і кращий розвиток”.

Processed with VSCO with a4 preset  

http://www.citylife.co.ua/