Skip to content
logo
Водне поло в Україні    Наша адреса: waterpolo@i.ua
 
Україна, це Європа.
Майбутнє України,
бути в Європі !!!
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Олександр Свіщов: «Кубок Карпат» проводимо для львів’ян та гостей міста Версия для печати Отправить на e-mail
11.09.2015

2.jpgПрезидент львівського ватерпольного «Динамо» Олександр Свіщов поділився своїми очікуваннями від другого престижного міжнародного турніру «Кубку Карпат», що з 11 по 13 вересня відбудеться у Львові у відкритому басейні СКА (вул. Клепарівська, 39а). Нагадаємо, за головний кубок змагань позмагаються національні збірні України, Молдови, Польщі та Словаччини.

Олександре Юрійовичу, на «Кубку Карпат» гратиме не клуб «Динамо», а національна збірна України. Чия це ідея?

Мабуть, наша спільна: і моя, і головного тренера збірної України Валерія Завізіона. У першому «Кубку Карпат» клуб «Динамо» виступав під брендом збірної України. «Динамо» - чемпіон України, а відповідно найбільше гравців з цієї команди і повинно грати за національну збірну. Це і прекрасно розуміє головний тренер збірної. Якщо у минулому році за головну команду країни грали лише чотири «динамівці», то цього року їх буде мінімум восьмеро. Це говорить про те, що «Динамо» - базова команда збірної України. Вважаю, що грати за свою національну збірну – честь для кожного ватерполіста.

dynamo_lviv5.jpg

Чи зможе збірна України належно підготуватися до матчів відбору на Євро на «Кубку Карпат»?

Так. Наші суперники будуть пристойного рівня, тому ці матчі для збірної повинні стати корисними.

Минулого року «Кубок Карпат» відбувся у чотири тури, цього року лише в один. Які головні причини таких змін?

Перш за все, це фінансові. Клубам важко грати у чотири тури. Цього року прийняли такий компромісний варіант. Після «Кубка Карпат» будемо обговорювати формат проведення майбутнього турніру. Буду наполягати на тому, аби повернутися до матчів у чотири кола.

Чи будуть фаворити, на Вашу думку, на другому «Кубку Карпат»?

Не знаємо у якому складі приїдуть поляки та словаки. Якщо ці команди привезуть свої найкращі склади, то ми фаворитами не будемо. Якщо приїдуть ослабленими складами, то ми повинні перемогти. Це наша основна ціль вдома.

Для кого проводите цей турнір?

Для наших вболівальників та гостей міста. Загалом, турнір організовуємо для популяризації водного поло і спорту загалом.

Розкажіть про кожного учасника «Кубка Карпат».

Збірна Молдови – це збірна Кишинева. Це одні і ті ж гравці, які багато років грають разом. У них чудове взаєморозуміння між собою. Гравці нашого клубу «Динамо» також зіграні між собою, тому, думаю, дамо собі раду (сміється). Не знаю яким складом приїдуть словаки, але були обіцянки, що привезуть основу. Звісно, у словаків пріоритет – це кваліфікація на чемпіонат Європи, а який склад вони привезуть до Львова, – це уже пріоритет їхнього головного тренера. Вони можуть привезти як і ту команду, що гратиме у відборі на Євро, так і ту, що готується з перспективою на кілька років вперед.

В чому силу поляків? У них хороший чемпіонат, вони розвиваються. Чотири роки тому команда була слабшою, тепер поляки зробили кілька кроків вперед. І десь яскравий приклад - матч відбору на чемпіонату Європи України проти Польщі. Сьогодні чемпіонат Польщі не слабший за український, саме тому наші гравці їдуть туди виступати. А кілька років тому наш чемпіонат однозначно був сильнішим за польський.

Перейдемо до справ ватерпольного «Динамо». Як Ви взагалі потрапили у цей вид спорту і в львівський клуб загалом?

Подружився з ветеранами, з усіма тренерами. В свій час побачив, що ці люди – фанати своєї справи. Вони тільки й живуть своїм видом спорту, а найголовніше майбутнім у ньому. Неможливо таким людям не допомагати. Захотів включитися в процес, розумів, що з цими людьми є потенціал та майбутнє. Відколи ми зайнялися командою, одразу через два місяці нам вдалося вибороти кубок України. Наступного року виграли чемпіонат, однак за пенальті програли у фіналі Кубка. Після цього матчу у Севастополі ми виграли і чемпіонат, і кубок України. Нам вдалося започаткувати чемпіонат Львівщини серед юнаків. Такий чемпіонат, який був у нас зараз, не було навіть при Радянському Союзі. Цього року участь у ньому взяли усі львівські команди, але вже наступного сезону хочуть підключити команду з Ужгорода. Відповідно наш чемпіонат серед юнаків стане відкритим. Кажуть, що він уже став цікавішим за чемпіонат України. Нам вдалося підключити телебачення та зробити так, аби на іграх трибуни у басейнах були заповненими вщент.

У наших планах – відкриття школи в Новояворівську, Миколаєві і Новому Роздолі. Окрім того, відкриваємо секцію жіночого водного поло у басейні СКА. З дівчатами працюватиме наш відомий гравець та тренер Вадим Скуратов. Наше завдання – популяризація водного поло, а відповідно відкриття нових шкіл і навчання дітей плаванню. Кожна людина, на мою думку, повинна вміти бігати та плавати (сміється).

Якщо буде у нас багато шкіл, у найближчому майбутньому зможемо виступати тільки львівськими гравцями і прогресувати на усіх рівнях. Для цього потрібно почекати 5-10 років, тоді неодмінно будуть результати. Також у наших планах участь у Всесвітній Універсіаді через два роки. Разом з головним тренером «Динамо» Ігорем Зінкевичем уже ведемо перемовини з керівництвом ЛДУФК у цьому питанні.

Яке взагалі завдання ставите перед собою як президент ватерпольного клубу?

У нас завдання в Україні бути першими, популяризувати вид спорту та відкривати дитячі школи. У Львові уже відкрили три школи, де пропагують водне поло. Зараз хочемо відкрити дитячі школи в області. Це наша головна ціль. Плавання – один з кращих видів спорту. А водне поло – це плавання з командною грою. Водне поло – це здоров’я, дружба та взаєморозуміння з людьми. Тут дуже важливо бути командним гравцем. Якби ти не грав, якщо ти не командний гравець, в колективі ти не виживеш.

Розмову вів Богдан Пастернак, Гал-інфо

Фото waterpolo.org.ua. Олександр Свіщов на фото у верхньому ряді другий справа-наліво

Програма міжнародного турніру з водного поло «Кубка Карпат»

11 вересня (п’ятниця)

16:45 Польща – Словаччина

18:00 Україна – Молдова (Спорт 1)

12 вересня (субота)

09:00 Польща – Молдова

10:15 Словаччина – Україна (Спорт 1)

17:15 Молдова – Словаччина

18:30 Україна – Польща (Спорт 1)

13 вересня (неділя)

09:00 Матч за третє місце

10:15 Фінал (Спорт 1, ZIK)

Последнее обновление ( 19.02.2016 )