Skip to content
logo
Водне поло в Україні    Наша адреса: waterpolo@i.ua
Перемога
народжується у боротьбі !
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Главная arrow Новости arrow В Баку ми показали свій справжній рівень, - тренер Євген Наумчик
В Баку ми показали свій справжній рівень, - тренер Євген Наумчик Версия для печати Отправить на e-mail
26.06.2015

  naumchik.jpg   Міжнародні змагання в Баку - дали надію, чи поставили великий знак питання перед водним поло в Україні? Про свої враження від Перших Європейських ігор в Азербайджані з сайтом “Водне поло в Україні” поділився головний тренер національної молодіжної збірної Євген Наумчик.

- Чи можна вважати, що попри передостаннє місце на Перших Європейських іграх, наші юнаки показали високий рівень гри? Ми все ж таки вибороли собі право брати в них участь.

- Звичайно, те, що ми здобули право грати на міжнародних змаганнях є успіхом нашої збірної.  В Баку ми показали свій справжній рівень. Себе треба оцінювати реально. До таких серйозних чемпіонатів необхідно посилено готуватись. В інших країнах збірні гартуються по 2-3 роки, а у нас було лише пів року. Через навчання не всі наші гравці мають змогу займатись щоденно. Але варто не забувати, що з понад 30 країн в Баку потрапило 16, а всі решта за бортом. Це теж рівень. Тому 15 місце це не поганий результат.

 - Що найбільше заважало нашим гравцям перемагати в Баку?

- В основному нашим спортсменам бракує психологічної підготовки. Коли виникають труднощі, гравцям важко їх долати. Вони хочуть перекласти відповідальність на когось іншого. Хлопці вперше стикнулись з такою кількістю зірок спорту. Все це сильно тиснуло на психіку нашої молоді. Подібного вони в Україні не бачили навіть на відбіркових змаганнях. Також відчувався недостатній рівень техніко-тактичної та плавальної готовності. Наш рівень це Туреччина, Азербайджан, Мальта, ще трішечки дотягуємо до Словаччини, Румунії. Решта команд нас переважають.

- Хто з гравців найбільше докладав зусиль задля перемоги?

- Участь в цих змаганнях, це трамплін для гравців, можливість попасти в національну збірну. Станіслав Дубелір  вже майже готовій гравець. Крім нього можна відмітити Лещенка Миколу з Одеси. Він повністю відданий водному поло, боєць, але йому бракує лише ігрового інтелекту. Також відзначу Дениса Гусакова з Одеси, він молодий, 2000 року народження, йому було не легко, але майбутнє в нього хороше. Надійно грав воротар Панас Юрій. Цікаво показав себе Дулін  Владислав. Богдану Дзядику бракує швидкості в прийнятті рішень в складних ігрових ситуаціях. Команди Мальти, Туреччини йому до снаги, в грі з ними він лідер. А із сильнішими командами він зіграв невдало, наприклад з Росією, Францією, Італією. Не вистачало фізичної сили в ударах та загальної фізичної підготовленості Савві Попику. Але в грі з Мальтою він був кращим бомбардиром, бо слухав поради тренерів як треба правильно бити по воротам. З решти нікого виділити не можу.

- Ігри в Баку дали нам надію, чи поставили великий знак запитання перед водним поло в Україні?

- Наскільки можливо в нинішніх умовах, ми зіграли добре. Ці спортсмени будуть основою збірної, яка поїде на чемпіонат Європи U-19 наступного року. Там до них долучаться також старші гравці. Хлопці з «молодіжки» пройшли школу, загартувались в боях. Дубелір вже готовий, а решта пройшовши через горнило чемпіонату Європи теж будуть краще підготовані. Федерація ставить завдання, щоб через 3-4 роки ці гравці стали основою національної збірної. Повинна відбутися зміна поколінь.

- Яким був моральний дух нашої команди?

- У всіх іграх провальним завжди був перший період (з Росією, з Італією). Після того фору надолужити неможливо. Ставилась задача, не пропустити в першому періоді, вв'язатися в боротьбу. Але психіка наших гравців була не готова. Як тільки наші гравці натикаються на опір, подолати його не можуть. Нема досвіду. Проблема в тому, що коли вони грають на чемпіонатах України, то практично всі ігри відбуваються з превагою однієї з команд з великим рахунком. Гри м'яч в м'яч – дві - три за рік. Тому, щоб набути навичок боротьби, треба виходити на міжнародну арену, грати з рівними або сильнішими суперниками. А можливості поїхати обмаль, зробити це можна лише за рахунок батьків. Не буде турнірів, залишимось на такому ж рівні. Хоча багато команд, як я вже казав на початку, грають слабше за нас.

- Чому на ігри в Баку вирішили відправити чоловічу, а не жіночу збірну хоча опередні результати ватерполісток були кращими?

- У них восьмий результат з приблизно п'ятнадцяти команд в Європі. У жінок нема відбору до чемпіонату Європи, туди потрапляють всі. Кількість учасників маленька, тому місце високе. Кого посилати вирішує міністерство.

- Можливо, попри свій багатий досвід, ви взяли для себе щось корисне на цих іграх?

- Водне поло не змінилось. Провідні команди за рівнем підготовленості на голову вищі за нас. У їхніх країнах висока масовість участі у водному поло. Мають з кого вибирати. Якщо в нас є провідний гравець, він має недоліки. А вони мають на таку позицію 3-4 гравця. Вони можуть вибрати гравця з меншою кількістю недоліків в нас же такого вибору нема. По-друге, це організація роботи із збірними командами. У нас немає постійної роботи, ми збираємось інколи, кожен гравець працює в своєму клубі. У них же існує планова робота збірних в підготовці до чемпіонатів. В їхніх командах є лікарі, масажисти, організатори. А у нас тренер це, і менеджер, і лікар, і психолог. А в них кожен виконує свої функціональні обов'язки. Персоналу, що обслуговує команду не менше 5-6 чоловік.

- Чи існує між спортсменами з різних країн відчуття спортивного братерства? Чи все ж таки політичні баталії мають значний вплив і на світ спорту?

- В Баку абсолютно не було негативу. Всі приїхали грати у водне поло. Всіх ватерполістів об'єднувала участь у змаганнях, і ніяких політичних негараздів і близько не було. Кожен був зайнятий своєю справою, всі приїхали із спортивною метою, на якісь нездорові пристрасті навіть не було часу.

- Окрім змагань, що залишиться у Вас в пам'яті про ці ігри?

- Азербайджан зробив велике вражаюче свято спорту. Все було організовано відмінно. Не було жодного негативу. Все чітко налагоджено. Побудовані до чемпіонату споруди, харчування, відношення людей були на найвищому рівні. Повторити подібне комусь буде важко.

 

Розмовляла Олена Толстая

Последнее обновление ( 10.07.2015 )